Burgery wołowe

Burgery wołowe
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wołowinę wrzucamy do dużej miski, dodajemy musztardę, sos HP, pesto (opcjonalnie), solidnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Ilość musztardy i sosu HP dodajemy wg proporcji po 1/2 łyżeczki na 200-250 g wołowiny. Mieszamy dokładnie ręką, formujemy równe kule i później spore, grube kotlety, na ok. 1-1,5 cm grubości. Nie bójcie się, jeśli kotlety wydadzą Wam się zbyt duże, i tak się skurczą podczas grillowania. Tak przygotowane burgery wkładamy do lodówki przykryte folią spożywczą, na min. 2-3 godziny przed grillowaniem. Wg przykazań fachowców należy je grillować ok. 3 minut po każdej stronie, ale z doświadczenia wiem, że małe "jednorazowe" grille każą nam czekać na kotlety znacznie dłużej. Poświęcamy jednego na sprawdzenie, jak wygląda w środku. Na koniec grillowania kładziemy po plasterku sera na każdego kotleta. W między czasie na krótko układamy bułki na grillu, żeby się podgrzały. Dodatki tj. papryczki, pomidory, cebulę, sałatę itp. najlepiej poukładać na stole i każdemu dać możliwość skomponowania własnego hamburgera. U nas świetnie się to sprawdza, a goście pobijają rekordy w szykowaniu coraz to wyższych "kanapek", których później nie są w stanie wpakować do głodnych buzi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE