Burgery warzywne w stylu azjatyckim

Burgery warzywne w stylu azjatyckim
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis

Składniki:
2 szklanki ugotowanej fasoli nerkowatej
1 szklanka ugotowanego na parze ryżu jaśminowego lub basmati
½ szklanki tartej marchewki
⅓ tartego brokułu
1 łyżka startego korzenia imbiru
1 łyżka drobno posiekanej, świeżej kolendry
½ ilości bazy smakowej z przepisu na \"Garnek fasoli\"
1 łyżka oleju roślinnego
12 małych bułeczek z pszenicy pełnoziarnistej
przybranie: majonez z chili (przepis poniżej); sałata, mango, czerwona cebula, kolendra

Przygotowanie:
Włączając i wyłączając silnik, miksujemy fasolę aż zacznie przypominać mielone mięso. Mieszamy w misce z marchewką, brokułem, imbirem, kolendrą i bazą smakową. Formujemy 12 płaskich kotlecików o średnicy 6,5 cm, zużywając na każdy po ¼ szklanki masy. Smażymy na złoty kolor na gorącym oleju, po około 3 minuty z każdej strony. Wkładamy do bułek z dodatkami. Majonez z chili: mieszamy ¾ szklanki majonezu, ½ łyżeczki azjatyckiej pasty chili (na przykład sambal oelek) z chlustem oleju z prażonego ziarna sezamowego.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE