Burgery surf and turf krewetkowo-drobiowe

Burgery surf and turf krewetkowo-drobiowe
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 700 g podudzi kurczaka bez kości i skóry
  • 500 g krewetek surowych w pancerzach
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka płaska soli
  • 200 g sera cheddar
  • 1 główka rzymskiej sałaty
  • 1 bagietka
  • 200 g majonezu
  • 4 łyżki tabasco
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 cytryna

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krewetki obieramy i siekamy w drobne plasterki. Pancerze z krewetek smażymy na oleju 3-4 min., miksujemy i odcedzamy. Tak powstałym tłuszczem smarujemy bagietkę i zapiekamy na rumiany kolor.

Mięso mielimy na średnich oczkach, mieszamy z solą i posiekanymi krewetkami. Gotową masę wyrabiamy tak, aby dobrze się kleiła. Formujemy 200 g kulki, które rozpłaszczamy układając na papierze pergaminowym. Dociskamy delikatnie rondlem przez drugą warstwę papieru pergaminowego tak, aby powstał płaski kotlet o grubości ok. 1,5 cm.

Gotowe talarki smażymy na patelni po 4 min. z każdej strony, podajemy na grzankach z sałatą, sosem majonezowym i kolendrą.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA