Burgery hawajskie

Burgery hawajskie
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszaj w misce jajka, natkę pietruszki, szczypiorek, czosnek, przyprawę do steków, oregano, płatki chili i sól morską. Dodaj wołowinę i wymieszaj dłońmi przez chwilę, przykryj i wstaw do lodówki na 30 min. Następnie szybko uformuj z masy 2 duże burgery o grubości ok. 2,5 cm. Rozgrzej w rondlu olej na średnim ogniu. Smaż burgery po 2 min. z każdej strony, aż się zrumienią. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze po 4 min. z każdej strony. Połóż na kotletach po plasterku mozzarelli i poczekaj, aż ser się stopi. Rozgrzej drugą patelnię na średnim ogniu i usmaż plastry boczku, aż będą rumiane i chrupkie. Osącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Posmaruj pędzlem obie strony plastrów ananasa masłem, ułóż na blasze i oprósz cukrem. Piecz 5 min, aż cukier skarmelizuje. Zmiksuj majonez, papryczki chipotle, sól i pieprz. Rozłóż bułeczki, na dolnych połówkach połóż sałatę, pomidory, plasterki korniszonów, hamburgery ze stopionym serem, boczek oraz skarmelizowane plastry ananasa.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE