Burger z łosia

Burger z łosia
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Burger:
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonego mięsa łosia
  • 250 g mielonego mięsa renifera
  • 50 g słoniny (pokrojonej na kawałeczki)
  • sól
  • czarny pieprz
Sos:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki burgera ręcznym mikserem tak, żeby słonina dobrze połączyła się z mięsem. Uformuj ręcznie kotlety, aż będą zwarte. Zrumień na patelni po 2 minuty z każdej strony. Wstaw na 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC, wtedy będą średnio krwiste. Lepiej wysmażone wymagają dłuższego czasu w piekarniku od 12 do 15 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika połóż na kotletach po dwa plasterki sera.

Tymczasem przygotuj sos majonezowy. Wymieszaj majonez dobrej jakości z niewielką ilością oliwy truflowej i posiekanym, chrupiącym bekonem. Dopraw solą, szczyptą cukru i czarnym pieprzem. Odstaw na bok.

Przygotuj grzyby. Pokrój je na plasterki i podsmaż na maśle, aż zmiękną i ściemnieją. Dopraw solą i pieprzem.

Przekrój bułki na pół. Podpiecz na suchej patelni, aż będą ciepłe i chrupiące.

Przygotuj burgery. Najpierw posmaruj bułki dobrą musztardą. Połóż listek sałaty. Przykryj kotletem, skrop majonezem. Nałóż porcję grzybów, a na nie plasterki pikli. Na końcu posmaruj keczupem drugą połówkę bułki, przykryj całość i smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE