Burger z jagnięciny

Burger z jagnięciny
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia arabska

Składniki:

  • 4 kromki razowego chleba
  • ćwierć małej główki sałaty
  • 400 g chudej mielonej jagnięciny
  • posiekana cebula
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 łyżki kminu
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka sumaku
  • ćwierć pęczka świeżych posiekanych liści kolendry
  • rozgniecione korzenie kolendry
  • 2 plastry bekonu
  • 4 łyżki humusu
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 gałązki mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy czosnek, przyprawy i korzenie kolendry. Smażymy przez 2 minuty i studzimy. Dodajemy mięso, przyprawy i liście kolendry. Formujemy burgery.
Przygotowujemy humus – miksujemy ciecierzycę, tahini, oliwę. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pieczemy burgery, bekon i chleb na grillu. Chleb smarujemy grubą warstwą humusu. Układamy kilka liści sałaty, burgera i bekon. Dodajemy łyżkę jogurtu i kilka liści mięty. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA