Burger z boczkiem i serem

Burger z boczkiem i serem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Na burger:
500 g chudej mielonej wołowiny
70 g świeżej tartej bułki
1 drobno posiekana szalotka
2 łyżki kaparów, opłukanych i posiekanych
2 ciabatty lub bułki do burgerów
4 plastry wędzonego boczku
2 plastry cheddaru
1 pomidor pokrojony w plastry
2-3 listki sałaty

Na sos:
olej do smażenia
2 czerwone cebule, drobno posiekane
10 pomidorów, drobno posiekanych
150 g cukru demerara
150 ml czerwonego octu winnego
1 laska cynamonu
tabasco do smaku

Przygotowanie:
Burgery: w dużej misce połącz mielone mięso z tartą bułką, szalotką i kaparami. Obficie dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Uformuj kotleciki i na kilka godzin włóż do lodówki.
Sos pomidorowy: na patelni rozgrzej nieco oleju i smaż cebulę, aż zmięknie. Dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier, ocet, cynamon i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Dopraw tabasco, solą, pieprzem i odstaw do ostudzenia.
Wlej nieco oleju na patelnię i rozgrzej do średniej temperatury. Smaż kotleciki 5-6 minut z każdej strony lub wedle gustu. W międzyczasie podgrzej bułki w piekarniku, a boczek usmaż na chrupko.
Połóż ser na kotlecikach i umieść pod opiekaczem, aż ser zacznie się topić.
Spodnią połowę bułki posmaruj sosem, połóż na niej plaster pomidora, następnie kotlecik, drugi plaster pomidora, sałatę i boczek. Przyszpil drewnianym patyczkiem do szaszłyków i podaj z sosem pomidorowym.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE