Buraki z gorgonzolą i ziarnami maku

Buraki z gorgonzolą i ziarnami maku
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Doskonałe trio (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Składniki:
2 pęczki botwinki z liśćmi
1 pęczek tymianku
200 ml octu winnego
200 g gorgonzoli w temperaturze pokojowej
1 łyżka ziaren maku
oliwa extra vergine
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Odciąć liście botwinki. Zostawić łodygi długości 3 cm i korzenie. Owinąć każdy burak folią aluminiową. Przyprawić tymiankiem, solą i dodać oliwy. Ułożyć buraki na blasze do pieczenia wypełnionej wodą na 1 cm. Piec w gorącym piekarniku przez 40 minut, aż buraki zmiękną.
Wyjąć buraki z piekarnika, zdjąć folię, włożyć buraki do miski i przykryć miskę cienką folią. Czekać, aż buraki wystygną. Kiedy buraki będą chłodne, delikatnie je obrać. (Łupiny powinny same odejść). Marynować buraki w occie winnym z dodatkiem soli i oliwy, przynajmniej przez godzinę, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem podgrzać buraki na patelni z odrobiną octu, w którym się marynowały.
Kiedy buraki będą ciepłe, dodać kilka liści botwinki i przykryć patelnię. Dusić, aż liście zmiękną. Zdjąć buraki z ognia i posypać ziarnami maku. Podać buraki z odrobiną sosu, w którym się dusiły i kilkoma kawałkami gorgonzoli.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE