Bulion warzywny

Bulion warzywny
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łodygi selera naciowego
  • cienko pokrojone
  • 3 cebule
  • cienko pokrojone
  • 4 marchewki
  • pokrojone w kostkę
  • 1 główka kopru włoskiego
  • cienko pokrojona
  • 1 szklanka pieczarek
  • pokrojonych w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku
  • cienko pokrojone
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 l zimnej wody
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 liście laurowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wstaw duży garnek na średni ogień i rozgrzej w nim oliwę. Wrzuć warzywa i podsmaż je, aż się zrumienią. To wzmocni i pogłębi smak bulionu. Dodaj czosnek i smaż przez jakieś 3 minuty. Dodaj wino, wodę i zioła i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. W odróżnieniu od wymagających długiego gotowania bulionów mięsnych, warzywne gotuje się stosunkowo szybko. Odcedź. Możesz bulionu użyć od razu, albo przechować na później. W lodówce wytrzyma około tygodnia, a w zamrażarce nawet 2 miesiące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA