Bulion drobiowy “płynne złoto”

Bulion drobiowy “płynne złoto”
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj zmiażdżony czosnek i smaż 2 min do momentu, aż się zezłoci. Dodaj cebulę, marchew i seler. Dopraw warzywa morską solą i świeżo pokruszonym pieprzem, a następnie smaż 8-10 min na małym ogniu. Pokrój kurczaka na części i dodaj do garnka. Wlej tyle zimnej wody, żeby przykryła zawartość i zagotuj. Zwiąż zioła sznurkiem masarskim w bukiet: tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, estragon i liście selera. Włóż zioła do garnka i dodaj ziarna czarnego pieprzu. Po zagotowaniu zmniejsz płomień, częściowo przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 2-3 godziny. Przecedź ciecz przez rzadkie płótno. Wybierz przydatne mięso i zachowaj (by użyć do zupy drobiowej lub wykorzystać w innym przepisie). Ostudź bulion i wstaw na noc do lodówki Zbierz z powierzchni zestalony tłuszcz i wyrzuć.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE