Bułeczki z szynką, dymką i kozim twarożkiem z ziołami

Bułeczki z szynką, dymką i kozim twarożkiem z ziołami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.20

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 180 g zimnego niesolonego masła
  • 1 szklanka maślanki
  • plus trochę do posmarowania bułeczek
  • 1 szklanka szynki pokrojonej w 1-cm kostkę
  • 1 szklanka posiekanej dymki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Połącz mąkę z kawałkami masła siekając nożem albo rozgniatając w palcach, aż powstanie krucha masa o konsystencji bułki tartej. Wmieszaj maślankę, szynkę i dymkę, a kiedy ciasto będzie połowicznie zagniecione, przełóż je na stolnicę i kilkakrotnie spłaszcz i złóż ciasto na pół, zagarniając do wnętrza masy wszelkie suche okruchy. Na koniec uformuj z ciasta gruby dysk. Pokrój go na 8 klinów i ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj kawałki maślanką i piecz 18 minut, aż bułeczki przybiorą głęboki, złoty kolor. Podawaj je na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Bułeczki najlepiej smakują tego samego dnia, w którym zostały upieczone, choć i gotowe bułeczki, i ciasto, można zamrozić. Można je podać z kozim twarożkiem z ziołami (przepis poniżej).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE