Bułeczki z pieczarkami i serem asiago

Bułeczki z pieczarkami i serem asiago
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Pieczywo
Ilość osób:
6

Przepis


Ciasto:
½ szklanki mleka o temperaturze pokojowej
1 łyżka suszonych drożdży instant
2 łyżki rumu
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka drobnej soli
6 dużych jajek o temperaturze pokojowej
1½ szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej

Wypełnienie:
2 łyżki masła
450 g pieczarek pokrojonych na plasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
1 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki białego wina lub wermutu
¼ szklanki czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
sól i pieprz
2 szklanki startego sera asiago
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody, do posmarowania

Przygotowanie
Wlej mleko do dzieży i wsyp do niego drożdże. Odstaw na 5 min, aż drożdże się rozpuszczą. Włącz mikser i mieszając na wolnych obrotach dodawaj pozostałe składniki, z wyjątkiem masła. Po 5 min mieszania zmień mieszadło na hakowe i zagniataj ciasto na średnich obrotach przez kolejne 5 min. Dodawaj masło po kawałku, aż całe połączy się z ciastem. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i zagniataj przez 5 min. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na godzinę, żeby podrosło w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na noc.
Rano przygotuj farsz: włóż masło do rondla i rozgrzej na średnim ogniu. Gdy przestanie się pienić, dodaj pieczarki i duś, aż płyn odparuje (ok. 5 min). Dodaj czosnek, oregano oraz tymianek i wymieszaj. Dolej wino lub wermut i duś, aż zostanie wchłonięte. Zdejmij naczynie z ognia, wymieszaj pieczarki z papryką, szczypiorkiem oraz natką pietruszki i dopraw do smaku. Odstaw do ostygnięcia i wmieszaj starty ser. Podziel ciasto na 6 równych kawałków. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj jeden kawałek ciasta na placek o grubości ok. 1 cm. Nałóż łyżką na środku około 1/3 szklanki pieczarkowego farszu i owiń ciastem, sklejając brzegi. To samo zrób z pozostałymi bułeczkami i ułóż je na blasze, wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Zostaw bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C. Usuń folię, posmaruj bułeczki pędzlem z jajkiem rozmieszanym z wodą i piecz 18-25 min, aż ciasto przybierze złotobrązowy kolor.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE