Bułeczki z borówkami amerykańskimi

Bułeczki z borówkami amerykańskimi
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:

Ciasto
2 łyżeczki suszonych drożdży (rozpuszczalnych)
4 łyżki ciepłej wody
½ szklanki mleka o temperaturze pokojowej
1 jajko o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru
2 ½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
120 g miękkiego niesolonego masła
120 g kremowego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej

Nadzienie
120 g miękkiego niesolonego masła
1 szklanka złocistego cukru
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka cynamonu
2 szklanki borówek amerykańskich albo jagód (świeżych lub mrożonych)


Przygotowanie
W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na 5 min. Dodaj mleko, jajko oraz cukier i wymieszaj mikserem. Dosyp mąkę, sól i gałkę muszkatołową i mieszaj przez 1 min. Dodaj masło i twaróg i zagniataj przez 5 minut. Włóż ciasto do miski natłuszczonej odrobiną oliwy i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w miejscu wolnym od przeciągu.
W tym czasie przygotuj nadzienie: zmieszaj w misce masło, cukier, syrop klonowy i cynamon. Nałóż po łyżeczce nadzienia do każdego wgłębienia w blasze do mufinek na 12 sztuk. Rozgrzej piekarnik do 175stopni C. Na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Rozsmaruj na nim pozostałe nadzienie, posyp borówkami amerykańskimi / jagodami i zwiń wzdłuż dłuższego brzegu. Pokrój roladę na 12 równych części i powkładaj je do mufinkowych foremek. Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Piecz 30 minut; wyjmij bułeczki z foremek póki są ciepłe.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE