Bułeczki cytrynowe z suszonymi morelami, dżem z owoców jagodowych

Bułeczki cytrynowe z suszonymi morelami, dżem z owoców jagodowych
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Składniki bułeczek cytrynowych z suszonymi morelami:
220 g mąki pszennej
115 g cukru + 2 łyżki
90 g suszonych moreli (można je zastąpić dowolnymi, suszonymi owocami)
1 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
310 ml tłustej śmietany
skórka z 1 cytryny

Składniki dżemu z owoców jagodowych:
600 g wyszypułkowanych truskawek, przeciętych na pół
240 g malin
675 g cukru
3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie bułeczek cytrynowych z suszonymi morelami:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wymieszaj 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny. Odstaw na bok.
Wymieszaj pozostałe suche składniki, dodaj tłustą śmietanę i wyrób ciasto. Wyłóż na oprószoną mąką deskę i uformuj placek o średnich 25 cm. Posyp cukrem, przetnij na ósemki. Oddziel je, ułóż na blasze, piecz przez 12-15 minut.

Przygotowanie dżemu z owoców jagodowych:
W 5 l rondlu o grubym dnie wymieszaj truskawki, maliny i sok z cytryny. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć owoce, dosyp cukier. Postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia, gotuj, szumując i często mieszając przez 10 minut. Zmniejsz płomień, żeby dżem ledwie mrugał. Gotuj odkryte, szumując i często mieszając przez kolejne 20 minut. Zdejmij rondel z ognia i zrób próbę. Wylej łyżkę na schłodzony talerz, wstaw do lodówki na 1 minutę. Następnie przechyl talerz: dżem powinien tylko nieco się rozlewać. Jeśli bardzo się rozlewa, postaw rondel na ogniu, gotuj przez kolejne 10 minut i powtórz próbę.

© 2012 Vicki Ferentinos


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE