Budyń jaglany z owocami

Budyń jaglany z owocami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 4)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kremówki
  • syrop klonowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • skórka z cytryny
Ponadto:
  • ½ opakowania mrożonych truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mięta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę przepłukujemy, przekładamy do rondelka i wlewamy  1,5 szklanki mleka, dodajemy sól  i skórkę z cytryny i gotujemy na niedużym gazie, aż kasza zmięknie, zacznie wchłaniać płyn i zgęstnieje. Gdyby całość była zbyt gęsta, a kasza jeszcze niedogotowana, dolewamy więcej mleka. Po ok. 15 minutach powinna być gotowa.

Wyciągamy skórkę z cytryny, dodajemy łyżkę syropu klonowego i przelewamy całość do kielicha blendera. Dolewamy kremówkę i resztę mleka i miksujemy na gładki budyń. Osobno miksujemy rozmrożone truskawkami z cukrem i sokiem z cytryny. Budyń przelewamy do ładnych szklaneczek, dekorujemy musem z owoców i listkami mięty.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA