Bucatini puttanesca

Bucatini puttanesca
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1½ łyżki stołowej oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • opłukanych
  • wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • ½ szklanki zielonych oliwek
  • opłukanych
  • wypestkowanych i grubo posiekanych
  • 3 łyżki stołowe kaparów
  • najlepiej z solanki
  • odcedzonych i opłukanych
  • ½ łyżeczki płatków suszonego czerwonego chili (plus szczypta do dekoracji)
  • 1 duża puszka pomidorów (800 g)
  • połowa lekko rozdrobniona
  • połowa w postaci puree
  • 1 gałązka świeżej bazylii (plus kilka listków do dekoracji)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 450 g makaronu bucatini
  • świeżo utarty parmezan

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zagotować duży garnek wody. Wlać oliwę do średnio rozgrzanej głębokiej patelni, wrzucić czosnek, podsmażyć ok. 30 sekund, ale nie przyrumieniać. Dodać oliwki, kapary i ¼ łyżeczki płatków chili. Dodać pokrojone pomidory oraz puree. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Dodać gałązkę bazylii, pozostałe chili, oregano i gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie obficie posolić wrzątek, wsypać makaron i ugotować al dente (na minutniku ustawić czas o 2 minuty krótszy niż zalecany na opakowaniu, i kosztować, czy makaron jest już ugotowany). Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać posypany płatkami chili, tartym parmezanem i listkami bazylii.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE