Brzoskwinie Romeo i Julia

Przygotował:

Antonio Carluccio

Seria kulinarna:
Antonio Carluccio ucztuje w Italii Wenecja
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis

Składniki
dojrzałe brzoskwinie
białe wino Soave
cukier
dwie pałeczki cynamonu
3 – 4 goździki
limonka
likier Amaretto
gałązka rozmarynu
bita śmietana

Przygotowanie
Brzoskwinie wkładamy do garnka i zalewamy winem. Wino powinno przykrywać owoce. Następnie wsypujemy sporo cukru. Dodajemy pałeczki cynamonu, i skórkę z limonki, pokrojoną na wąskie paseczki. Całość stawiamy na ogniu i gotujemy przez dwadzieścia minut. Nie przykrywamy garnka, ponieważ sos powinien odparować i zgęstnieć. Kiedy jest gotowy, przecedzamy go przez sitko i dodajemy likier Amaretto. Potem trzeba go przestudzić. Sos wylewamy na talerzyki i układamy w nim brzoskwinie, które przybieramy gałązką rozmarynu i bitą śmietaną.

© Antonio Carluccio

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE