Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 długa bułka pokrojona na kromki
  • a każda kromka na pół (tak by powstało 20 kawałków)
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 4-6 pomidorów pokrojonych na kawałki (ok 3 szklanek)
  • 1/3 szklanki listów bazylii
  • umytych i pokrojonych w wąziutkie paseczki
  • 6 ząbków czosnku: 3 zmiażdżone i 3 przekrojone wzdłuż
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Ruszt umieścić w górnej części piekarnika. Ułożyć kromki na blaszce. Piec ok. 10 minut na złoty kolor. Obrócić, piec dodatkowe 5 minut.
Jednocześnie wymieszać w misce oliwę, pomidory, bazylię, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, posypać solą i pieprzem. Natrzeć czosnkiem każdą grzankę. Położyć na grzance łyżkę przyprawionych pomidorów. Podawać natychmiast.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE