Brownie z wiśniami i pekanami

Brownie z wiśniami i pekanami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Brownie
Ilość osób:
9

Przepis

Składniki:
200 g masła i trochę do natłuszczenia formy
200 g posiekanej gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)
3 jajka
300 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
125 g mąki pszennej
100 g suszonych wiśni
100 g posiekanych pekanów

Do dekoracji:
cukier puder
kakao w proszku

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Natłuść prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm i wysokości 3-4 cm i wyłóż ją pergaminem.

2. Roztop masło z czekoladą w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z delikatnie wrzącą wodą (w kąpieli wodnej) albo w kuchence mikrofalowej.

3. Utrzyj mikserem jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na gęstą, kremową masę.

4. Wmieszaj stopioną czekoladę z masłem, następnie mąkę, szczyptę soli a na koniec wiśnie i pekany – mieszaj tylko tyle ile trzeba, żeby składniki się połączyły.

5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz około 25 minut, aż wierzch zacznie pękać a środek ledwie się zestali. Nie trzymaj ciasta za długo w piekarniku – po wyjęciu będzie się jakiś czas dopiekać. Odstaw je w formie na około 20 minut, po czym pokrój na kwadraty.

6. Oprósz część brownie przesianym cukrem pudrem a resztę przesianym kakao.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE