Brownie na ciasteczkowym spodzie z czekoladą

Brownie na ciasteczkowym spodzie z czekoladą
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.111)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:

Ciasto na ciasteczkowy spód
1 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki masła
1 jajko, lekko roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka czekoladowych kropelek do zapiekania

Ciasto na brownie
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła
225 g 70% gorzkiej czekolady, posiekanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka czekoladowych kropelek do zapiekania

Ciasto na ciasteczkowy spód
Mąkę, cukier i masło przełożyć i ugnieść w średniej misce. Ugniatać do czasu, aż ciasto będzie grudkowate. Jajko wymieszać z wanilią i dodać do ciasta. Dorzucić czekoladowe kropelki. Mieszać do czasu aż masa będzie zwarta. Masę rozprowadzić na delikatnie natłuszczonej blasze o wymiarach 20 cm x 20 cm. Aby uzyskać wyjątkowo chrupiący ciasteczkowy spód, podpiec ciasto przez 15 minut. Jeśli wolimy spód bardziej miękki, nie podpiekać. Każdy z nich dobrze utrzyma warstwę brownie.

Ciasto na brownie
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Mąkę, cukier, kakao i sól zmieszać. W międzyczasie stopić masło na małym ogniu. Wyłączyć ogień i dodać czekoladę. Łagodnie mieszać przy pomocy rózgi kiedy czekolada się topi, a następnie zmiksować całość na gładką masę. W innej misce ubić jajka z wanilią. Mokre składniki dodać do suchych. Dodać czekoladowe kropelki i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto rozprowadzić na przygotowanym, podpieczonym bądź nie, ciasteczkowym spodzie. Piec przez 45 minut lub do czasu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie wychodził czysty.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

aaa 6 lat temu

a ile jajek?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE