Brokuły duszone na patelni

Brokuły duszone na patelni
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 pęczek brokułów (ok. 650 gramów)
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Odkroić różyczki od łodyg. Podzielić na kawałki 2,5 cm. Obrać łodygę ze skórki ostrym nożem lub obieraczką do warzyw. Pokroić na kawałki 2,5 cm. Wrzucić brokuły na patelnię teflonową. Wlać wodę i oliwę. Posolić. Doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem około 3 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować na dużym ogniu przez 2 minuty, aż woda odparuje, brokuły zmiękną, ale pozostaną jędrne. Podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE