Brokułowe drzewka gotowane na parze

Brokułowe drzewka gotowane na parze
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.117)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 brokuł podzielony na różyczki w kształcie drzew
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie ząbek czosnku lub dwa
  • drobno posiekane
  • woda
  • szczypta lub dwie soli i pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Brokuły podzielić na różyczki odcinając twarde końcówki. Do małego garnka wlać wodę do wysokości około 0,5 cm. Wlać chlust oliwy, dodać czosnek i sól. Podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, dodać brokuły i przykryć garnek szczelną pokrywką. Gotować na parze, aż staną się miękkie i jasnozielone, około 5 minut. Woda powinna wyparować z końcem gotowania brokułów. Garnek zdjąć z ognia i dobrze potrząsnąć. Natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA