Brązowy ryż z jabłkami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.102)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- obrana i pokrojona
- 2 jabłka
- obrane i pokrojone
- 2 szklanki brązowego ryżu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W małym garnku smażyć cebulę na oliwie na średnim ogniu, do czasu aż się przyrumieni, około 5 minut. Dodać jabłka, ryż, cynamon, wodę – doprawić i dobrze zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, przykryć szczelną pokrywką. Zmniejszyć płomień do minimum i gotować do czasu aż cała woda zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki, około 45 minut. Nie zdejmując pokrywki, wyłączyć płomień, pozwolić ryżowi odpocząć przynajmniej 10 minut przed podaniem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze