Brązowy chleb

Brązowy chleb
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Wypieki Kudłaczy (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis


Zaczyn:
300 g mocnej białej mąki pszennej
150 g mąki pszennej z pełnego przemiału
50 g mąki żytniej
1 łyżeczka suszonych drożdży
400 ml ciepłej wody

Ciasto:
250 g mocnej białej mąki pszennej plus trochę do podsypania
250 g mąki pszennej z pełnego przemiału
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 roztrzepane jajko
50 g płatków owsianych

Przygotowanie:
Sporządzić zaczyn: w misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i drożdże. Wlać wodę, wymieszać do połączenia składników, ale nie mieszać zbyt długo. Przykryć miskę szczelnie folią spożywczą i zostawić w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na co najmniej 6 godzin albo na noc.
Gotowy zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Gotowe ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Oprószyć dłonie mąką i wyrabiać ciasto przez 15-20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta jeden duży bochenek lub dwa mniejsze. Bochenki ułożyć na blasze, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwie godziny. Powinny w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięty chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami owsianymi i piec w piekarniku, nagrzanym do 230 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.

Przepis opracowany na podstawie programu „Wypieki Kudłaczy”

© Dave Myersa i Si King


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE