Bożonarodzeniowy pudding

Bożonarodzeniowy pudding
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia irlandzka
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 75 g bułki tartej (z białego lub ciemnego pieczywa)
  • 50 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g tłuszczu roślinnego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 25 g wisienek kandyzowanych
  • 50 g startej skórki z cytrusów (z jednej cytryny i jednej pomarańczy)
  • 1 łyżeczka przypraw do pierników
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka maślanki
  • 2 ekologiczne jajka
  • 250 ml irlandzkiej whisky
  • ½ metra kwadratowego materiału do wyłożenia foremki (muślin
  • perkal)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszaj suche składniki. Ubij jajka z maślanką i wlej do suchych składników. Wymieszaj. Foremkę do puddingów posmaruj masłem i wyłóż tkaniną. Wlej ciasto. Zwiąż końce tkaniny. Gotuj na parze przez 2 godziny. Pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem przez godzinę podgrzewaj na parze. Przewróć foremkę do góry nogami i zdejmij tkaninę. Polej irlandzką whisky, podpal. Udekoruj świeżymi liśćmi ostrokrzewu. Podawaj z kremem budyniowym (oddzielny przepis).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE