Bożonarodzeniowe lody w kształcie choinki

Bożonarodzeniowe lody w kształcie choinki
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis



Składniki lodów waniliowych
2 litry mleka
1200 ml śmietany
36 żółtek
800 g cukru
6 lasek wanilii (same ziarna)
2 batoniki mars – grubo poszatkowane
2 batoniki toblerone - grubo poszatkowane
foremka w kształcie choinki

Przygotowanie lodów
Zagotuj mleko. Utrzyj żółtka z cukrem. Wlewaj gotujące się mleko do kogla-mogla, cały czas mieszając. Postaw na gaz i gotuj, aż masa osiągnie temperaturę 80°C. Przecedź przez gęste sitko. Dodaj śmietanę i ostudź przed włożeniem do maszyny do lodów.

Przygotowanie deseru
Po ostudzeniu, wymieszaj lody z kawałkami batoników. Wlej masę do foremki i wstaw do zamrażalnika na 24 godziny. Podawaj po wyjęciu z foremki.



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE