Bouillabaisse

Bouillabaisse
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 23)
Trudność:
łatwe

Przepis



Składniki:
posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
3-4 anchois
2 łyżki oliwy
2 puszki pomidorów bez skórki
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki wędzonej papryki
łyżeczka szafranu
pół filiżanki białego wina
500 ml bulionu rybnego
liść laurowy
8 małży
8 oczyszczonych krewetek z ogonami
2 pokrojone filety barramundi
4 kromki chleba na zakwasie
sól morska
natka pietruszki i cząstki cytryny do przybrania

Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na oliwie. Anchois rozetrzeć z czosnkiem i solą. Dodać do cebuli i wymieszać. Dołożyć pomidory z puszki, koncentrat, wędzoną paprykę, szafran i wlać wino. Zmiksować blenderem. Wlać bulion rybny, dodać liść laurowy i małże. Gotować przez 5 minut, następnie włożyć kawałki ryby i krewetki. Gotować przez kilka minut. Przybrać natką pietruszki i cząstkami cytryny. Podawać z grzanką z chleba na zakwasie.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE