Bougatsa

Bougatsa
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Męski weekend dzień matki
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis


Składniki deseru:
1 laska wanilii
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
150 g semoliny
225 g miałkiego cukru
5 żółtek
1 l kremówki
1 opakowanie płatów ciasta filo
225 g roztopionego masła
cukier puder (do posypania)
zmielony cynamon (do posypania)

Składniki syropu:
1 szklanka wody
1 szklanka miałkiego cukru
anyż gwiazdkowy
laska wanilii
goździki
kardamon

Przygotowanie bougatsy:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do rondla wlać wodę, wrzucić rozkrojoną laskę wanilii. Podgrzewać przez minutę. Wsypać semolinę i skórkę z cytryny. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dosypać mąkę kukurydzianą, wymieszać. Wlać do wrzącego mleka, mieszać, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch. Wystudzić. Ułożyć jeden na drugim 8 płatów ciasta filo, smarując je dużą ilością masła. Nożem pokroić na 6 porcji. Na każdą porcję nałożyć łyżkę masy, rogi ciasta zebrać, żeby powstała sakiewka. Wysmarować masłem żaroodporne naczynie, w którym będzie podawany deser. Wstawić do niego dość ciasno sakiewki, żeby się nie rozpadły. Piec, aż będą złocistobrązowe. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Przygotowanie syropu:
Do rondla wrzucić wszystkie składniki, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Polać syropem gorące bougatsy i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE