Bostocki z czerstwej chałki

Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 5-8 kromek czerstwej chałki lub bułki maślanej
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 1 jajko
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- dżem pomarańczowy lub morelowy
- płatki migdałowe
- dżem z ciemnych owoców np. truskawkowy, malinowy, z czarnej porzeczki
- cukier puder
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200º C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Utrzyj na jednolitą masę mielone migdały, cukier, masło i jajko.
Dżem pomarańczowy lub morelowy podgrzej w rondelku, aż będzie lekko płynny. Przy pomocy pędzelka posmaruj nim każdą kromkę z obu i ułóż na papierze.
Następnie na każdej kromce rozsmaruj po łyżce masy migdałowej i ułóż po 2-3 łyżeczki dżemu z ciemnych owoców. Posyp płatkami migdałowymi, wstaw do piekarnika i piecz około 12-15 minut.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze