Boczek z fasolą na słodko

Boczek z fasolą na słodko
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 500 g wędzonego boczku
  • 250 g pokrojonej w kostkę wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zwyczajna cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 filiżanki fasoli borlotti
  • 2 filiżanki fasoli jaś
  • 2 filiżanki fasoli nerkowej
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka sosu Tabasco
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • uprażony kmin rzymski
  • uprażone nasiona kolendry
  • świeża natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • świeży pęczek tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój boczek w grube plastry, a następnie w kostkę. Wrzuć do rozgrzanego garnka, żeby tłuszcz się wytopił. Posiekaj czosnek niezbyt drobno i dorzuć do boczku. Pokrój cebulę w kostkę i dodaj do reszty. Dorzuć posiekaną papryczkę chilli. Upraż i rozgnieć w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kolendry i posyp nimi składniki. Dorzuć pokrojoną w kostkę wołowinę. Zamieszaj, posól i mocno popieprz. Dodaj porwane listki bazylii, liść laurowy i pęk tymianku. Co jakiś czas mieszaj, żeby mięso nie przywarło do dna. Wlej pół litra soku pomidorowego lub piwa. Dodaj obgotowaną fasolę lub odsączoną z puszki. Wymieszaj i dopraw wszystko sosem tabasco. Na koniec polej potrawę syropem klonowym i posyp natką pietruszki. Podawaj z tostami i jajkiem sadzonym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA