Boćwina ze smażonymi piniolami i czosnkiem

Boćwina ze smażonymi piniolami i czosnkiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki orzeszków piniowych
  • 1 pęczek boćwiny
  • ¼ szklanki wody
  • sól i pieprz
  • odrobina soku z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w dużym płaskim rondlu albo patelni na średnim ogniu. Pokrój czosnek na plasterki (ręcznie albo za pomocą szatkownicy) i smaż, aż się zrumieni. Dodaj orzeszki i smaż mieszając, aż będą rumiane. Wyjmij z naczynia czosnek z orzeszkami i odstaw na bok. Odetnij łodyżki boćwiny i pokrój liście na około 2,5-cm paski. Wlej wodę do rondla (patelni) i blanszuj łodyżki boćwiny, aż ciecz odparuje. Dodaj posiekane liście. Lekko dopraw solą i pieprzem i blanszuj, mieszając. Dodaj podsmażony czosnek z orzeszkami i skrop sokiem z cytryny. Dopraw, jeśli trzeba i podawaj na ciepło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA