Błyszczący kurczak z octem

Błyszczący kurczak z octem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1 szklanka octu z czerwonego wina
  • najlepszej jakości
  • 2-3 ząbki czosnku
  • posiekanego (ok. 2 łyżek)
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (ok 1 łyżki posiekanego)
  • 2½ kg kurczaka pokrojonego na małe porcje (1 kurczak na 16 części)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • ¾ szklanki rosołu
  • może być więcej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Połączyć ocet, czosnek i rozmaryn, odstawić na 15 minut do dwóch godzin. Posypać kawałki kurczaka pieprzem i solą. Rozgrzać na dużym ogniu patelnię o średnicy 35 cm (lub dwie mniejsze patelnie), wlać trochę oliwy i rozprowadzić, by pokryła dno. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu, nie za gęsto, aby mięso się nie stykało. Można smażyć porcjami. Powinno skwierczeć podczas smażenia. Nie przesuwać kawałków, niech się smażą kilka minut w tym samym miejscu. Zrumienić po obu stronach, około 10 minut na porcję. Uważać, by kurczak się nie przypalił, można zmniejszyć ogień. Gdy już całe mięso jest usmażone – włożyć je z powrotem na patelnię. Wlać rosół, mieszać, zeskrobując z dna przysmażone „smaczki”. Zmniejszyć ogień, dusić 15-20 minut, niech odparuje. Zwiększyć ogień i wlać ocet z przyprawami. Mieszać 8-10 minut. Ocet odparuje, tworząc na mięsie błyszczącą powłokę. Podawać natychmiast. Można też odstawić do lodówki, a potem odgrzać, dodając trochę rosołu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE