Błyskawiczne ciasto pomarańczowe

Błyskawiczne ciasto pomarańczowe
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 1.00

Przepis

Składniki:
1 pomarańcza z uprawy ekologicznej
½ szklanki wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 gramów miękkiego, pokrojonego masła + masło do wysmarowania tortownicy
opcjonalnie:
szklanka rodzynek, suszonych moreli lub suszonej żurawiny
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Z umytej pomarańczy wyjąć pestki, pokroić ją razem ze skórką na ćwiartki, zmiksować na gładko w robocie kuchennym. Dodać rozpuszczoną w wodzie sodę, jajka, masło, cukier, mąkę i wanilię. Całość zmiksować. Dodać suszone owoce i orzechy. Masę wymieszać, żeby równo rozprowadzić dodatki. Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec godzinę w 160 °C. Ciasto zachowa świeżość nawet przez tydzień.


@Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE