Bliny gryczane z serkiem koperkowym i wędzonym łososiem

Bliny gryczane z serkiem koperkowym i wędzonym łososiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przepis

Bliny gryczane
2/3 szklanki (150 ml) mleka
1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masło
¼ szklanki (60 ml) klarowanego masła do smażenia
¾ szklanki (175 ml) mąki gryczanej
2 ½ łyżeczki (12 ml) cukru
¼ łyżeczki (1 ml) drobnoziarnistej soli
1 łyżeczka (5 ml) suchych drożdży
1 łyżka stołowa (15 ml) wody o temperaturze 50–57 stopni Celsjusza
1 żółtko
1 białko

Przygotowanie
Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia mleko i masło. Przestudzić. Połączyć mąkę, cukier i sól.
W oddzielnej miseczce wymieszać drożdże z ciepłą (40-55 stopni Celsjusza) wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut, by się aktywowały. W dużej misce ubić żółtko, aż będzie bladożółte. Powoli, ciągle ubijając, dodać mleko z masłem. Wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać drożdże, wymieszać. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ubić pianę białka, delikatnie wymieszać z ciastem, ponownie przykryć i odstawić na 15 min., by powróciło do poprzedniej objętości. Rozgrzać żeliwną patelnię, posmarować ją klarowanym masłem, kłaść po 1 łyżce stołowej (15 ml) ciasta. Smażyć, aż się lekko zrumieni z obu stron. Na gotowe bliny nakładać po łyżeczce (5 ml) serka, dekorować świeżym koperkiem.


Koperkowy serek z wędzonym łososiem
1 szklanka (250 ml) miękkiego, kremowego serka
3 łyżeczki (15 ml) posiekanego, świeżego koperku
1 łyżeczka (5 ml) soku z cytryny
2 łyżeczki (10 ml) drobno posiekanej skórki cytrynowej
2 plastry (120 g) drobno posiekanego wędzonego łososia

Przygotowanie
W misce połączyć serek, sok oraz skórkę z cytryny i koperek. Dodać wędzonego łososia, delikatnie wymieszać.

© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE