Bita śmietana z bezą i truskawkami

Bita śmietana z bezą i truskawkami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis


Składniki
białko z 2 jajek
½ łyżeczki winianu potasu
½ szklanki cukru
1½ szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki umytych świeżych truskawek bez szypułek

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 120º C. Ubijać białka najpierw z winianem potasu, a następnie dodając stopniowo cukier, aż piana stanie się sztywna (ok. 8 minut). Rozprowadzić cienką warstwę bezy na wyłożonej pergaminem dużej blasze. Piec przez ok. 40 minut, aż beza wyschnie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią. Truskawki pokroić na kawałki. Pokruszyć ostudzoną bezę. Przed podaniem zmieszać bitą śmietanę z kawałkami bezy i truskawek. Podawać deser w dużej misie lub w szklankach, ozdobiony kawałkami truskawek lub drobnymi owocami i kawałkiem bezy.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE