Biszkopty z kwaśnej śmietany z sosem jagodowym i miodową bitą śmietaną

Biszkopty z kwaśnej śmietany z sosem jagodowym i miodową bitą śmietaną
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.83)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
6

Przepis

Sos jagodowy
2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód lub innych dojrzałych owoców leśnych
½ szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Biszkopty
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka kwaśnej śmietany
¼ szklanki mleka
mleko do posmarowania
biały cukier do posypania

Miodowa bita śmietana
½ szklanki gęstej śmietanki (35%)
2 łyżki miodu

Przygotowanie
W małym rondlu podgrzać jagody, syrop klonowy, wanilię, skórkę i sok z cytryny. W małej ilości wody rozpuścić skrobię kukurydzianą, dolać do wrzącej masy. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. W drugiej misce wymieszać śmietanę i mleko, wlać do suchych składników. Wymieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Zagnieść ciasto, uformować gruby krążek. Pokroić na 6 kawałków (tak jak kroi się tort). Posmarować mlekiem, posypać cukrem. Piec na złoto, ok. 13-14 minut. Ubić śmietanę z miodem na sztywno. Podawać biszkopty polane sosem jagodowym, udekorowane łyżką bitej śmietany.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE