Biszkopt królowej Wiktorii z kremem Chantilly

Biszkopt królowej Wiktorii z kremem Chantilly
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Biszkopt:
225 g niesolonego miękkiego masła i trochę więcej do wysmarowania foremek
225 g drobnego cukru
4 jajka, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego
225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
5 łyżek dżemu truskawkowego
250 g świeżych truskawek, pokrojonych na połówki
cukier puder do oprószenia

Krem Chantilly:
300 ml śmietany kremówki
25 g cukru pudru
1 laska wanilii przekrojona wzdłuż na pół, ziarenka wyskrobane ze środka (albo ekstrakt waniliowy)

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia dwie okrągłe foremki o średnicy 18 cm. Włóż masło i cukier do miski miksera stacjonarnego i ucieraj, aż masa będzie lekka i puszysta. To potrwa przynajmniej 10 minut. Ucieraj starannie, dodając po jednym jajku. Stopniowo wmieszaj mąkę. Wypełnij obie foremki ciastem do połowy głębokości i piecz 20 minut, aż biszkopty wyrosną i będą złociste. Wyjmij foremki z ciastem z piekarnika, przestudź przez 10 minut, a następnie wyjmij z foremek i ostudź zupełnie na metalowej kratce. Przygotuj krem Chantilly: przełóż śmietanę do miski, przesiej do niej cukier puder i dodaj nasiona wanilii. Ubij niezbyt sztywno i wstaw do lodówki, żeby krem nieco stężał. Lekko podgrzej dżem w rondelku. Ułóż jeden z blatów biszkoptowych na talerzu płaską stroną do góry. Rozsmaruj na nim dżem i rozłóż większość pokrojonych truskawek. Nałóż krem Chantilly za pomocą rękawa cukierniczego i przykryj drugim blatem z ciasta. Oprósz biszkopt cukrem pudrem, nałóż na środek odrobinę kremu i przytwierdź do niego pozostałe truskawki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA