Biscotti z likierem limoncello

Biscotti z likierem limoncello
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis


Likier limoncello
700 ml wódki
200 g drobnego cukru
starta skórka i sok z 8 nie woskowanych cytryn

Biscotti
250 g zwykłej mąki
250 g drobnego cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 średnie jajka, lekko ubite
50 g suszonych posiekanych truskawek
100 g suszonych posiekanych moreli
50 g daktyli medjool, bez pestek, posiekanych
75 g orzeszków pistacjowych, obranych
50 g całych zblanszowanych migdałów
50 g orzechów laskowych, obranych
starta skórka z 1 cytryny


Przygotowanie
Aby przyrządzić likier limoncello, wlej do rondla trochę alkoholu, dodaj cukier i podgrzewaj delikatnie, czasami mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i dodaj otartą skórkę oraz sok z cytryn. Wmieszaj pozostały alkohol i odstaw do ostygnięcia. Wlej zawartość do czystej butelki i wstaw do lodówki lub zamrażarki do pełnego schłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodaj połowę ubitych jajek i dobrze wymieszaj. Dodawaj resztę jajek stopniowo, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję, nie będzie zbyt wilgotne i nie będzie się kleić (możesz nie zużyć jajek w całości). Dodaj teraz owoce, bakalie oraz otartą skórkę z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na sześć części. Wilgotnymi dłońmi zroluj każdą porcję na podłużne „bułki” o przekroju ok. 5 cm i połóż z dala od siebie na blasze do pieczenia. Lekko spłaszcz „bochenki” i piecz ok. 20 minut, aż będą złoto-brązowe. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na 10 min, aż ciasto przestygnie i trochę stwardnieje. Pokrój „bochenki” nożem o ząbkowanym ostrzu pod kątem na kromki grubości ok. 0,5 cm i rozłóż je na blasze do pieczenia. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i dopiekaj 8 minut, potem obróć biscotti i piecz, aż przybiorą blado-złoty kolor. Wyjmij blachę z piekarnika i rozłóż ciastka na metalowej kratce. Gdy całkiem ostygną, można je przechować w hermetycznych pojemnikach przez tydzień. Podawaj biscotti z kieliszkiem zimnego limoncello, winem albo kawą.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE