Biryani

Biryani
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska, Kuchnia irańska

Składniki:

  • pół łyżeczki szafranu
  • 2 i pół łyżki wrzątku
  • 350 g opłukanego i osuszonego ryżu basmati (albo innego o długich ziarnach)
  • 350 ml wody
  • półtorej łyżeczki soli
  • 6 łyżek masła ghee
  • 400 g drobno posiekanej cebuli
  • ćwierć łyżeczki nasion kminu
  • pół łyżeczki mielonego kminu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 500 g mielonej chudej jagnięciny
  • pęczek posiekanej natki kolendry
  • pół łyżeczki nasion fenkułu
  • 300 ml bulionu z kurczaka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Szafran zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zagotować 350 ml wody. Wsypać ryż i osolić. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając. Odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki masła ghee. Dodać cebulę, nasiona kminu i sól. Smażyć przez 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać mielony kmin i kurkumę. Podsmażyć przez minutę, a następnie dołożyć mięso. Smażyć przez 10 minut, mieszając i rozbijając grudki. Zdjąć z ognia i dodać kolendrę. W garnku albo formie d

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA