Biriani z jagnięciną

Biriani z jagnięciną
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Przepis


Składniki:
1 udziec jagnięcy bez kości, mięso pokrojone w kostkę 2,5 cm
500 g jogurtu naturalnego
1 kg ryżu basmati
20 g soli
200 g ghee
1 g szafranu albo 1 spora szczypta
sok z 1 limonki
3 cebule, cienko pokrojone
20 g niezmielonej garam masali
½ gałki muszkatołowej, startej
5 g kwiatu muszkatołowego
2,5 g kminku
125 g płatków migdałowych
125 g rodzynek sułtańskich
1 garść siekanej mięty
1 garść siekanej kolendry
100 ml bulionu jagnięcego lub wody
2-3 pomidory, pokrojone w kostkę

Do podania:
8 jajek ugotowanych na twardo, przekrojonych na cztery
listki mięty


Przygotowanie:
Umieść jagnięcinę w garnku i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu bez pokrywki ok. 30 minut lub do czasu, gdy jagnięcina zmięknie, a woda prawie odparuje. Odcedź wodę i odstaw mięso. Wymieszaj jogurt z jagnięciną. Gdy mięso się gotuje, do drugiego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj spory kawałek masła ghee i zagotuj. Opłucz ryż na sicie i przełóż do wrzącej wody. Dodaj sól. Kiedy ryż ugotuje się al dente, odcedź w durszlaku. Szafran podgotuj w soku z limonki i powstałą miksturą skrop ryż.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Masala: rozgrzej 150 g ghee na patelni. Usmaż cebulę na złoty brąz. Zdejmij cebulę z patelni tak, by jak najwięcej tłuszczu pozostało w naczyniu. Wrzuć na patelnię niezmieloną garam masalę, startą gałkę muszkatołową, kwiat muszkatołowy i kminek. Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wmieszaj migdały, rodzynki i zrumień. ¾ cebuli przełóż z powrotem na patelnię, dodaj pomidory i wymieszaj. Wmieszaj do masali jagnięcinę z jogurtem i posiekane zioła. Naczynie o grubym dnie, które można wstawiać do piekarnika, posmaruj ghee. Ułóż naprzemienne warstwy ryżu i mięsa. Wlej bulion lub 100 ml wody. Na wierzchu ułóż pozostałą cebulę. Piecz 1 godzinę.
Udekoruj biryani jajkami na twardo i listkami mięty. Podaj z daalem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE