Biały ryż
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 37)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż i sól wsypać do średniej wielkości garnka. Dodać wodę i szybko wymieszać. Nie mieszać za długo, bo ryż stanie się gumowaty. Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień (ile tylko się da). Przykryć garnek. Gotować ryż 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Można dłużej, ale trzeba uważać, by nie przypalić od spodu. Odstawić z ognia, niech „odpocznie” (do pół godziny). Wymieszać widelcem. Podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA