Biały ryż

Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 37)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 2 szklanki białego
- długoziarnistego ryżu
- 1½ łyżeczki soli
- 3 szklanki wody
Przygotowanie:
Ryż i sól wsypać do średniej wielkości garnka. Dodać wodę i szybko wymieszać. Nie mieszać za długo, bo ryż stanie się gumowaty. Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień (ile tylko się da). Przykryć garnek. Gotować ryż 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Można dłużej, ale trzeba uważać, by nie przypalić od spodu. Odstawić z ognia, niech „odpocznie” (do pół godziny). Wymieszać widelcem. Podawać.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze