Bezy z kremem kawowym i lodami

Bezy z kremem kawowym i lodami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Przepis



Składniki bez
25 gramów cukru
115 gramów cukru pudru
4 łyżki stołowe kakao
8 białek

Składniki kremu
85 g cukru
4 podwójne miarki kawy espresso
200 ml śmietany kremówki
100 g cukru
200 ml sera mascarpone

Do podania
250 ml lodów czekoladowych
250 ml lodów karmelowych
kakao

Przygotowanie bez
Do miski przesiać kakao, cukier puder i zwykły cukier (odkładając wcześniej 3 łyżki). W drugiej, czystej misce ubić pianę z białek i 3 łyżek zwykłego cukru. Ubijać dalej, dosypująca mieszankę suchych składników, aż postanie lśniąca, sztywna masa. Przełożyć ją do torebki do wyciskania. Wycisnąć kółka na pergamin. Powinny być wielkości dużych herbatników. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100°C i suszyć przez całą noc albo do chwili, gdy można je oderwać od pergaminu.

Przygotowanie kremu
Kawę odparować z cukrem w rondelku, aż zgęstnieje. W misce utrzeć cukier ze śmietaną i serem. Dolać kawę i wymieszać. Na bezę nakładać lody czekoladowe i karmelowe. Nałożyć porcję kremu, przykryć drugą bezą. Posypać kakao. Można też posmarować kremem i pokruszyć kawałki bezy, a na wierzchu posypać kakao.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE