Bengalski gulasz rybny

Bengalski gulasz rybny
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać na patelni trzy i pół łyżki oleju musztardowego. Kiedy zacznie dymić, zdjąć z ognia na 20-30 sekund. Dodać liście laurowe, kardamon, goździki i panch phoran, i smażyć powoli, często mieszając, aż kmin ściemnieje. Dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż będzie miękka. Dodać papryczki, pasty z imbiru i czosnku, i smażyć, mieszając, jeszcze minutę. Dodać pozostałe przyprawy i sól, zamieszać i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, trochę zmniejszyć ogień i gotować 12-15 minut. Odstawić. Tymczasem na drugiej patelni rozgrzać mocno resztę oleju, dodać kawałki ryby i smażyć na złoty kolor, po 1-2 minuty z każdej strony. Przełożyć rybę do sosu, w razie potrzeby dolać wody. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 3-4 minuty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE