Batoniki wiśniowo-migdałowe

Batoniki wiśniowo-migdałowe
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.40)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis


Ciasto
½ szklanki miękkiego masła
¼ szklanki cukru-pudru
esencja migdałowa
½ łyżeczki esencji waniliowej
1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżki zmielonych migdałów
¼ łyżeczki soli

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Nasmarować niewielką ilością tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia foremkę 20cm x 20cm. Utrzeć masło i cukier-puder na kremową masę. Dodać kilka kropel esencji migdałowej i esencję waniliową; zamieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, migdały i sól. Dodać sypkie produkty do masy maślanej i zagnieść, aż w cieście będą wyczuwalne tylko niewielkie grudki. Przełożyć ciasto do foremki i rozłożyć płasko na dnie, ugniatając palcami. Piec placek przez 18-20 minut, aż krawędzie ciasta zbrązowieją. Ostudzić.

Nadzienie
1 szklanka dżemu wiśniowego
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka mleka
1 szklanka płatków migdałowych

Przygotowanie
Zmieszać dżem wiśniowy oraz cynamon i rozprowadzić na powierzchni ostudzonego ciasta. Podgrzać cukier z mlekiem, aż cukier się rozpuści i zmieszać z płatkami migdałowymi. Rozłożyć płatki
na warstwie dżemu wiśniowego. Piec przez 15-18 minut, aż płatki migdałowe staną się złocisto-brązowe.
Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na podłużne wąskie kawałki.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE