Batoniki musli

Batoniki musli
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przepis

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka ziaren sezamu
120 gramów masła
6 łyżek „złotego syropu” lub miodu
½ szklanki nierafinowanego cukru
1/3 szklanki masła orzechowego (można zastąpić słodkim skondensowanym mlekiem)
1 szklanka rodzynek (można użyć moreli lub żurawin)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Płatki, pestki i sezam wymieszać na blaszce, wstawić do piekarnika na 15 minut. Masło, miód, cukier i masło orzechowe rozpuścić w garnku. Mieszać, żeby masa nie przywarła. Gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Podpieczone płatki i ziarna przesypać do dużej miski. Dodać rodzynki, wymieszać. Dodać gorącą masę, wymieszać. Całość przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, rozpłaszczyć. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Następnie pokroić na batoniki. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.

@Annabel Langbein


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE