Baskijska tarta z kremem custard

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.10)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • kruche ciasto (kupne lub zrobione wcześniej)
  • 200g cukru
  • 300 ml tłustego mleka
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • ekstrakt waniliowy lub kawałeczek rozkrojonej laski wanilii
  • łyżka masła
  • maliny
  • 50g płatków migdałowych
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ciasto, uprzednio schłodzone w lodówce, rozwałkować. Przenieść na wałku na formę do tarty, brzegi ściąć równo z formą. Przykryć ciasto podwójną warstwą folii aluminiowej. Podpiec w gorącym piekarniku przez 10 minut. W garnku zagotować, mieszając trzepaczką, cukier z mlekiem i skrobią. Dodawać, cały czas mieszając, żółtka i ekstrakt waniliowy oraz masło. Na podpieczonym spodzie tarty ułożyć maliny, wlać krem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika na 20 minut, po wyjęciu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE