Barwena z krewetkami i pomidorami

Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 675 g filetów z barweny
- 175 g krewetek
- 1 kg pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 8 łyżek oliwy
- posiekane zioła: trybula
- natka
- bazylia
- estragon i szczypiorek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pomidory blanszuj przez 10 sekund we wrzątku. Wrzuć do wody z lodem i obierz ze skórki. Podzieliłem na ćwiartki i pokrój w kostkę. Skórę ryby posyp tylko solą. Mięso zaś dopraw pieprzem i solą. Oprószę mąką stronę ze skórę. Silnie rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oliwy, smaż na niej przez ok. 6 minut barwenę, aż skórka będzie chrupka. Przełóż usmażone dzwonka do brytfanny i wstaw do rozgrzanego piekarnika, żeby doszły. Powiększ płomień pod patelnią. Wrzuć krewetki, żeby tylko się podgrzały. Wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory. Dolej 5 łyżek oliwy.
Posiekaj i dorzuć czosnek. Niech się dusi, a w tym czasie posiekaj zioła. Wyłącz gaz. Do krewetek z pomidorami wyciśnij sok z cytryny, dodaj pieprz i sól. Teraz dosyp zioła. Rybę wyjmij z piekarnika. Na półmisek wyłóż krewetki z pomidorami. Na wierzchu umieść gotowe filety. Podawaj z sałatką Cezara.
Posiekaj i dorzuć czosnek. Niech się dusi, a w tym czasie posiekaj zioła. Wyłącz gaz. Do krewetek z pomidorami wyciśnij sok z cytryny, dodaj pieprz i sól. Teraz dosyp zioła. Rybę wyjmij z piekarnika. Na półmisek wyłóż krewetki z pomidorami. Na wierzchu umieść gotowe filety. Podawaj z sałatką Cezara.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze