Barwena z krewetkami i pomidorami

Barwena z krewetkami i pomidorami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pomidory blanszuj przez 10 sekund we wrzątku. Wrzuć do wody z lodem i obierz ze skórki. Podzieliłem na ćwiartki i pokrój w kostkę. Skórę ryby posyp tylko solą. Mięso zaś dopraw pieprzem i solą. Oprószę mąką stronę ze skórę. Silnie rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oliwy, smaż na niej przez ok. 6 minut barwenę, aż skórka będzie chrupka. Przełóż usmażone dzwonka do brytfanny i wstaw do rozgrzanego piekarnika, żeby doszły. Powiększ płomień pod patelnią. Wrzuć krewetki, żeby tylko się podgrzały. Wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory. Dolej 5 łyżek oliwy.
Posiekaj i dorzuć czosnek. Niech się dusi, a w tym czasie posiekaj zioła. Wyłącz gaz. Do krewetek z pomidorami wyciśnij sok z cytryny, dodaj pieprz i sól. Teraz dosyp zioła. Rybę wyjmij z piekarnika. Na półmisek wyłóż krewetki z pomidorami. Na wierzchu umieść gotowe filety. Podawaj z sałatką Cezara.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE