Barwena w pomidorach z anchois i grzybami

Barwena w pomidorach z anchois i grzybami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:

8 małych barwen (à 150 g)
mąka
sól i świeżo zmielony pieprz
6 łyżek oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 fileciki anchois
30 g suszonych prawdziwków
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)

Przygotowanie:

Grzyby zalać ciepłą wodą, odstawić na 30 minut, osączyć i posiekać. Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, odciąć płetwy. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Anchois posiekać. Ryby obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć ryby na złoty kolor z obu stron, około 3 – 4 minut. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę i czosnek. Mieszając smażyć 5 minut. Dorzucić grzyby i anchois, zamieszać, dodać pomidory, znów zamieszać, ew. podlać wodą, wsypać natkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić 5 minut. Włożyć ryby do sosu i podgrzewać kilka minut, aż będą ciepłe. Podawać z chlebem lub puree ziemniaczanym.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE