Barwena jak w Bastii i spaghetti z botargą

Barwena jak w Bastii i spaghetti z botargą
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 67)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 6 dużych kawałków barweny (oraz podrobów barweny - wg Renego to wielki przysmak)

  • 600 gr pomidorów lub duża puszka pomidorów bez skorki)
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • majeranek
  • olej do smażenia

  • Spaghetti:

  • 500 gr spaghetti
  • 1 garść pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • botarga (o ile lubicie, a portfel to zniesie)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Sos : obierz i posiekaj czosnek, cebulę i pietruszkę (lub zmiksuj).
2. Obrane pomidory włóż do garnka ; dodaj mieszankę czosnkową, oliwę, majeranek, sól, pieprz. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu co najmniej pół godziny.
3. Zagotuj w dużym garnku posoloną wodę na makaron.
4. Obtocz w mące dzwonka barweny. Rozgrzej olej na dużej patelni (co najmniej 1,5 cm wysokości). Usmaż rybę z obu stron, aż będzie złocista.
5. Ugotuj spaghetti - al dente.
6. Weź miskę. Wymieszaj w niej oliwę, drobno posiekany czosnek i posiekaną pietruszkę. Zetrzyj sporą ilość botargi (jedną trzecią kieszonki) i dodaj do oliwy. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem.
7. Udekoruj świeżą pietruszką i płatkami botargi.
8. Podawać dzwonka ryby z sosem na wierzchu, obok spaghetti.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE