Bardzo lepkie ciasto ze śliwkami i daktylami

Bardzo lepkie ciasto ze śliwkami i daktylami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Delii Smith (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki
15 dag mąki razowej
15 dag mąki pszennej
3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
20 dag daktyli
15 dag suszonych śliwek
5 dag rodzynek
5 dag suszonych porzeczek
30 dag masła
ćwierć litra wody
puszka mleka skondensowanego

Przygotowanie
Obie mąki przesiewamy – pozostałe z mąki razowej otręby również wsypujemy do miski. Dodajemy sodę oraz sól. Do garnka wsypujemy owoce, dodajemy masło, wlewamy wodę i mleko. Gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Przekładamy owoce do miski i odstawiamy na pół godziny, by przestygły, a następnie mieszamy z mąką. Dodajemy łyżkę gęstej marmolady. Dwudziestocentymetrową, kwadratową foremkę wykładamy natłuszczonym pergaminem, przekładamy do niej mieszankę i wstawiamy na dwie godziny i piętnaście minut do piekarnika, rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto studzimy na drucianej podstawce. Jego wierzch glazurujemy marmoladą.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE